Hydraloop verovert de wereld en de harten

Hydraloop

Ecosysteem Watercampus in en om Leeuwarden fungeerde al voor heel wat startups als springplank. Soms gaat dat zó goed, dat de startups zelf het uithangbord van de Watercampus worden. Hydraloop is heel hard op weg naar die status.

Watertechnologie

Je hebt hard gaan en je hebt hard gaan. Hydraloop doet dat laatste.

Het in Leeuwarden gevestigde bedrijf ontwikkelt en produceert (in Emmen) apparaten die in huis water recyclen. En dat slaat nogal aan de laatste tijd. Wat heet. In een mum van tijd bond Hydraloop 85 commerciële partners aan zich, die de verkoop wereldwijd een duw gaan geven.

Kantoren zijn of worden geopend in de VS (2) en het Midden-Oosten. En dat in een jaar waarin een zeker virus de wereld in zijn greep hield.

Inmiddels werken 27 werknemers elke dag aan de uitvoering van de missie van het bedrijf: binnen tien jaar heeft elk gebouw zijn eigen grijswaterrecyclingsysteem. ,,We hebben die missie al wat scherper gesteld, omdat we merken dat het de goede kant op gaat’’, vertelt Sabine Stuiver, die samen met partner Arthur Valkieser het bedrijf oprichtte.

Het besef dat water niet eindig is, groeit razendsnel

Het klimaatprobleem zit tussen steeds meer oren, het belang van schoon water evenzeer. Hydraloop helpt allebei. Simpel gesteld: door gezuiverd douchewater te hergebruiken voor het spoelen van het toilet of het sproeien van de tuin, wordt veel kraanwater bespaard. De in Leeuwarden ontwikkelde vinding scheelt 45 procent in het watergebruik en dat voordeel werkt door in de waterzuivering die minder belast wordt en het grondwater dat minder uitgeput raakt.

Het besef dat water niet eindig is, groeit razendsnel, de wetenschap dat Hydraloop één van de oplossingen is ook. De belangrijke beurs CES in Las Vegas begin 2020 was wat dat betreft een keerpunt. Hydraloop viel volop in de prijzen en ging er zelfs vandoor met de hoofdprijs: Best of the Best. Het betekende ongelooflijke aandacht van media, maar ook van potentiële verkooppartners. Het betekende opschalen en gas geven.

Netflix-documentaire
Brave Blue World

En er was nog een belangrijk moment: het uitkomen van de Netflix-documentaire Brave Blue World, over initiatieven om het kwetsbare water op Aarde te beschermen. Hydraloop wordt daarin geportretteerd als één van die belangrijke initiatieven. ,,Het leverde een tweede golf aan ongekende aandacht op.

In twee weken tijd kregen we meer dan 450 aanvragen om partner te worden uit de hele wereld.’’ Het heeft de urgentie van opschalen nog maar eens bevestigd. Een tweede kantoor in de Verenigde Staten werd geopend, binnenkort komt het Midden Oosten daarbij. ,,Nu wordt het spannend. We moeten zo veel apparaten gaan bouwen waardoor dat in Emmen alleen niet meer lukt. We kijken nadrukkelijk naar verschillende plekken in de wereld om te gaan assembleren. Dat is in het kader van de logistiek en onze footprint ook beter.’’

A794ec Dff2b89fbb5d4721a4de40d22c678d7f Mv2

Wat dat betreft is de samenwerking met Niverplast essentieel.

Dat in verpakkingsmachines gespecialiseerde bedrijf investeerde in de Friese onderneming. Het bracht daarnaast onmisbare waarde in de vorm van kennis over supply chain, productiemethoden en meer. ,,We bouwen nu samen een assemblagelijn die in een zeecontainer past, inclusief teststation. Dat gaat ons helpen de productie in de hele wereld snel op te voeren.

We werken continu aan nieuwe producten en willen zo snel mogelijk de kostprijs naar beneden krijgen, om zo vele mogelijk mensen te kunnen bereiken en steeds meer te betekenen in de strijd tegen het waterprobleem.’’ Het zijn grote stappen die de missie snel dichterbij brengen en van Hydraloop een uithangbord maken van de Watercampus. ,,Dat zou mooi zijn, we willen graag wat terug doen. Dankzij het ecosysteem in Noord-Nederland hebben we snel kunnen ontwikkelen en testen. De studenten die via Wetsus kennis met ons maken zijn van grote waarde, het netwerk waar we op aansloten, het gezamenlijke lab dat we konden gebruiken, dat alles heeft ons veel gebracht.’’