De slimme maakindustrie

Unknown

De slimme maakindustrie van Noord-Nederland kent een lange geschiedenis, waarin het zich ontpopt heeft tot één van de sterktes van de regio. De slimme maakindustrie is een hele specifieke industriële sector waar het productieproces continu verbeterd wordt door innovaties en het toepassen van slimme technologie. De geschiedenis van deze sector voert ons ver terug in de tijd en is uiterst complex, waardoor het lastig is om te doorgronden waarom de slimme maakindustrie een sterkte van Noord-Nederland is.

Wanneer we door de geschiedenis van de slimme maakindustrie bladeren, dan zien we continuïteiten en veranderingen in de sector. We zien doorbraken op technologisch vlak en sleutelmomenten in de beleidsvoering van overheden en maakindustrieën die de slimme maakindustrie van Noord-Nederland hebben gemaakt tot wat het vandaag de dag is. De sterkte van de slimme maakindustrie van Noord-Nederland is te wijten aan één aspect wat als een rode draad door de geschiedenis loopt: samenwerking.

Noord-Nederland staat als regio bekend om zijn karakter van de mouwen opstropen en samen de schouders eronder te zetten. Samenwerking en bedrijvigheid is hetgeen waar de slimme maakindustrie van Noord-Nederland op gebouwd is. Hiervan zijn tal van voorbeelden in het verleden én het heden te vinden en bovendien vormt samenwerking de basis van de Noord-Nederlandse slimme maakindustrie van de toekomst.