Fongers Rijwielenfabriek

Unknown 3

In 1885 begint Albert Fongers met het produceren van fietsen op een kleine schaal. Het succes dat hij daarmee bereikt zorgt al gauw voor de noodzaak om te innoveren én te moderniseren. Lees verder…

Als studentenstad staat Groningen bekend als een fietsstad bij uitstek. Hier begint Albert Fongers in 1884 met het maken van fietsen. Al snel groeit hij uit tot een icoon voor de stad. Zijn kleinschalige smederij barst al binnen enkele jaren uit zijn voegen. Een nieuwe fabriek aan het Nieuwe Kerkhof is nodig om te blijven innoveren zodat nog meer Nederlanders op een Fongersfiets kunnen rondrijden. Desondanks blijft de fiets in Nederland een luxeproduct.

Nog voor de eeuwwisseling neemt Fongers intrek in een gloednieuwe fabriek aan de Hereweg.

Hier vinden de grootste innovaties plaats. Door het gebruik van de modernste machines worden er elk jaar meer fietsen in elkaar gezet. Dat maakt Fongers een goed voorbeeld van hoe een smederij kan uitgroeien tot een hoogwaardige fabriek. Fietsen is niet langer een rijkeluisluxe, maar ook iets voor Jan met de pet. Fongers heeft daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de fietscultuur waar we in Nederland zo trots op zijn.