Philips komt naar Drachten

Unknown 4

In 1950 vestigt de Brabantse elektronicafabrikant Philips zich in Drachten. In een nieuwe, moderne fabriek gaan honderden werknemers aan de slag om scheerapparaten te produceren. Als gevolg maakt Drachten in korte tijd grote veranderingen door.

De jaren na de Tweede Wereldoorlog zijn een roerige periode. Nederland is dan wel bevrijd, maar de fabrieken liggen in puin en de economie op zijn gat. Ook Noord-Nederland komt werkgelegenheid tekort. Maar er is goed nieuws! Het Brabantse Philips wil zijn scheerapparaten blijven produceren in Nederland. Er wordt veel gelobbyd om de multinational met succes naar het Noorden te halen. Met open armen wordt Philips in 1950 verwelkomd in het Friese Drachten. Philips brengt nieuwe, technologische kennis met zich mee waar in het Noorden op voortgebouwd kan worden.

In de jaren daarop maakt Drachten dan ook een ware transformatie door. De Philipsfabriek biedt werkgelegenheid aan veel Noorderlingen, hoewel de technici veelal in Brabant zijn opgeleid. Door de komst van al deze nieuwe arbeiders is Smallingerland zelfs een tijdlang de snelst groeiende gemeente van Nederland! Het ooit nog dorpse Drachten verliest door deze moderne industrie haar agrarische karakter. In 1960 werkt nog maar 17% van haar inwoners als boer, terwijl 47% van de werkenden dagelijks in de industrie zijn handen uit de mouwen steekt.